Author Topic: New Cloned Hard Drive Will Not Boot  (Read 9358 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline bdunn0

  • Bronze Member
  • Posts: 269
New Cloned Hard Drive Will Not Boot
« on: March 12, 2011, 05:16:34 pm »
I have a Western Digitl hard drive installed. I am trying to replace it with a Seagate ST3500641AS-RK.

I am running Windows XP Media Edition.

I installed DiscWizard from Seagate & ran Clone Disc. The Clone process completed with no problems. I rebooted the computer & Windows was able to see the new drive & files.

After removing the old drive, the computer will not boot from the new drive. It does not seem to be seeing the boot record.

Can someone help?   :h



Online Hoov

  • Malware Removal Mentors
  • Global Moderator
  • Diamond Member
  • Posts: 25004
  • Unwilling part owner of Gov't. Motors and Chrysler
    • Hoov's Personal Site
Re: New Cloned Hard Drive Will Not Boot
« Reply #1 on: March 12, 2011, 06:36:03 pm »
Is the drive connected to the SATA 0 socket?

Consumer Security

If I am helping you and you don't hear from me for 24Hrs, send me a PM Please!

Offline bdunn0

  • Bronze Member
  • Posts: 269
Re: New Cloned Hard Drive Will Not Boot
« Reply #2 on: March 12, 2011, 06:52:20 pm »
Hi Hoov.

It seems that you are always around when I need help. THANKS

I have two sockets on the motherboard labled SATA1 & SATA2. It is connected to SATA1.

Online Hoov

  • Malware Removal Mentors
  • Global Moderator
  • Diamond Member
  • Posts: 25004
  • Unwilling part owner of Gov't. Motors and Chrysler
    • Hoov's Personal Site
Re: New Cloned Hard Drive Will Not Boot
« Reply #3 on: March 12, 2011, 07:06:25 pm »
When you cloned the drive, did you tell it to delete the existing partitions?

Consumer Security

If I am helping you and you don't hear from me for 24Hrs, send me a PM Please!

Offline bdunn0

  • Bronze Member
  • Posts: 269
Re: New Cloned Hard Drive Will Not Boot
« Reply #4 on: March 12, 2011, 07:23:26 pm »
This is a new drive & I used the Seagate software to clone it. I selected Automatic. I did not notice any options to delete existing partitions. I will have to look to see if I missed it.

Online Hoov

  • Malware Removal Mentors
  • Global Moderator
  • Diamond Member
  • Posts: 25004
  • Unwilling part owner of Gov't. Motors and Chrysler
    • Hoov's Personal Site
Re: New Cloned Hard Drive Will Not Boot
« Reply #5 on: March 12, 2011, 07:51:42 pm »
Put the old drive back in with the new drive, boot to the old one and then go into Admin tools, and then to computer manager and then to the disk manager and make sure the drive is a system drive and is active and is set to boot.

Consumer Security

If I am helping you and you don't hear from me for 24Hrs, send me a PM Please!

Offline bdunn0

  • Bronze Member
  • Posts: 269
Re: New Cloned Hard Drive Will Not Boot
« Reply #6 on: March 12, 2011, 08:17:31 pm »
It shows Partition style: Master Boot Record (MBR)

Online Hoov

  • Malware Removal Mentors
  • Global Moderator
  • Diamond Member
  • Posts: 25004
  • Unwilling part owner of Gov't. Motors and Chrysler
    • Hoov's Personal Site
Re: New Cloned Hard Drive Will Not Boot
« Reply #7 on: March 12, 2011, 08:39:42 pm »
The only other thing I can think of is going into the system BIOS with the new drive as the only drive, and make sure that the computer is seeing the proper drive.

Consumer Security

If I am helping you and you don't hear from me for 24Hrs, send me a PM Please!

Offline bdunn0

  • Bronze Member
  • Posts: 269
Re: New Cloned Hard Drive Will Not Boot
« Reply #8 on: March 12, 2011, 09:04:44 pm »
With both drives connected, the BIOS shows the following:

Under Standard CMOS Features:

Primary IDE Master        WDC200BB
Primary IDE Slave          Not Installed
Secondary IDE Master   LITE-ON DVDRW
Secondary IDE Slave     Not Installed

Under Integrated Peripherals:

On-Chip PATA-IDE Controller          Enabled
On-Chip SATA-IDE Controller          Enabled

I will remove the WD drive & see if anything changes.

Let me know if I need to check anything else in the BIOS.

Online Hoov

  • Malware Removal Mentors
  • Global Moderator
  • Diamond Member
  • Posts: 25004
  • Unwilling part owner of Gov't. Motors and Chrysler
    • Hoov's Personal Site
Re: New Cloned Hard Drive Will Not Boot
« Reply #9 on: March 12, 2011, 09:12:45 pm »
I think I see the problem. Take a look thru the BIOS and find the boot devices. Make sure that SATA drive is in the list.

Consumer Security

If I am helping you and you don't hear from me for 24Hrs, send me a PM Please!

Offline bdunn0

  • Bronze Member
  • Posts: 269
Re: New Cloned Hard Drive Will Not Boot
« Reply #10 on: March 12, 2011, 09:45:34 pm »
Success  :p

I looked for the boot sequence earlier, but could not find it. The SATA drive was disabled there.

Thanks again for your assistance.

You are a great help.  :b

Online Hoov

  • Malware Removal Mentors
  • Global Moderator
  • Diamond Member
  • Posts: 25004
  • Unwilling part owner of Gov't. Motors and Chrysler
    • Hoov's Personal Site
Re: New Cloned Hard Drive Will Not Boot
« Reply #11 on: March 12, 2011, 09:51:01 pm »
You are welcome!

Consumer Security

If I am helping you and you don't hear from me for 24Hrs, send me a PM Please!

Offline bdunn0

  • Bronze Member
  • Posts: 269
Re: New Cloned Hard Drive Will Not Boot
« Reply #12 on: March 12, 2011, 10:42:46 pm »
I will continue with all of the updates tomorrow. Hopefully, I will not have any further problems that need assistance. I will let you know if I do.