Author Topic: Sound and speed problems. Please help.  (Read 7161 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline RoHe

  • Dell Support Group
  • Bronze Member
  • Posts: 85
Re: Sound and speed problems. Please help.
« Reply #15 on: December 19, 2008, 12:11:29 pm »
Nvidia is your graphics card so don't delete those drivers. ;)

And I wouldn't uncheck NvCpl, nwiz, or NvMcTray on the Startup tab in msconfig. Unchecking those will disable many of the features of the nVidia graphics card and bliock any custom settings that may have been made for personal screen preferences (eg, performance, quality, refresh rate, brightness, contrast etc).

SoundMax is typically on-board audio builit into the motherboard. The most common add-in PCI sound cards are from Creative Labs such as their Soundblaster, Audigy, Xtreme, etc. So do you recognize any of those names?  Can you check the original component spec sheet that came with the PC to see what audio card you have?

My 2-cents..

Ron

Offline a_cup

  • Technical Staff
  • Bronze Member
  • Posts: 190
Re: Sound and speed problems. Please help.
« Reply #16 on: December 19, 2008, 07:06:52 pm »
Hi,

Check on the back of the tower and see if there is a label hidden somewhere there....

What is the name/number on your motherboard...?



Post back let us know...!

Offline drpapier

  • Bronze Member
  • Posts: 25
Re: Sound and speed problems. Please help.
« Reply #17 on: December 21, 2008, 05:33:17 pm »
Back again.

I left Nvidia alone and rechecked those three things in the startup. I don't recognize any of those names and I was just informed the computer was built not bought. Good communication, huh? So there's no label and no component spec sheet. I assuming it at least has a motherboard.  :P  The sound did work at one point and just stopped without any reason that I know of. I'm not positive I can identify the motherboard, but I'm about to crack it open and look inside.

Now that I'm thinking about it, is a sound card a physical piece of hardware inside the tower that could have worked loose? Maybe the reason it can't find a sound card is because of something like a loose wire?

Thanks!

-Dan

Offline drpapier

  • Bronze Member
  • Posts: 25
Re: Sound and speed problems. Please help.
« Reply #18 on: December 21, 2008, 06:25:03 pm »
Ok. I looked inside and just copied down a few possibilities and where I found them.

Dual DDR2 800 : large letters on the main circuit board
VO 4110 Pb 32 : on a small sticker with a barcode beneath it
A13G+ V3.0 : the largest letters printed vartically on the large main circuitboard
PCI-E Pro : beneath one of the empty plugs near the bottom/back of the tower.

Let me know. Thanks again

-Dan

Offline a_cup

  • Technical Staff
  • Bronze Member
  • Posts: 190
Re: Sound and speed problems. Please help.
« Reply #19 on: December 21, 2008, 09:42:46 pm »
Nothing that will help with those...Look in the Belarc report you ran and see if it gives the information on the board manufacturer....

Another way to check what sound you have (hopefully)....Go to 'start'>>'All Programs'>>'Accessories'>>Click 'System Tools' then 'System Information'...Click on the plus sign to expand 'Components' and then click 'Sound'.....What information does it give in the pane on the right...?


Post back let us know....!

Offline drpapier

  • Bronze Member
  • Posts: 25
Re: Sound and speed problems. Please help.
« Reply #20 on: December 22, 2008, 04:54:28 pm »
The Belarc "Main Board" section says:

Board: PCCHIPS A13G
Bus Clock: 201 megahertz
BIOS: Phoenix Technologies, LTD 6.00 PG 05/10/2007

When I went through System Information and clicked on "Sound Device" the window to the right was entirely blank. I didn't see sound listed anywhere else.

Offline faith_michele

  • Anti - Phishing Staff
  • Gold Member
  • Posts: 1947
    • A Beacon of Light
Re: Sound and speed problems. Please help.
« Reply #21 on: December 24, 2008, 11:42:45 pm »
I don't know who made the computer and I don't see anything on the machine to indicate it. No logos or names. No sticker with make/model. I looked in My Computer >> Properties >> General, but I didn't see anything to indicate make or model. Under computer it says

AMD Athlon(tm) 64 Processor
3500+
2.21 GHz, 960 MB of RAM
Physical Address Extension

Just wondering.  If you right click on My Computer>Manage>Right click on Computer Management (Local)-at the top>Properties>General tab, does it display the Computer Make and Model?

-Another option is to run a Pit Test from PC Pitstop. 

URL:  http://www.pcpitstop.com/pcpitstop/default.asp

The results should tell you the Make/Model & the sound,video and game controllers.  Also, if the correct driver is installed.
Microsoft Consumer Security MVP, July 2007-June 2010

"Fight your fights, find the grace in all the things that you can't change and help somebody, if you can." Van Zant

A Beacon of Light

Offline drpapier

  • Bronze Member
  • Posts: 25
Re: Sound and speed problems. Please help.
« Reply #22 on: December 25, 2008, 06:01:59 pm »
Where my laptop says TOSHIBA satellite (make and model) this computer has:
 PCCHIPS
A13G
AMD Athlon(tm) 64 Processor

I'll look into pcpitstop when i have time. Merry Christmas and thank you

Offline faith_michele

  • Anti - Phishing Staff
  • Gold Member
  • Posts: 1947
    • A Beacon of Light
Re: Sound and speed problems. Please help.
« Reply #23 on: December 26, 2008, 04:44:41 am »
Ignore the first post this morning - I was totally off track in searching for your driver.  The information below is correct.  If a Mod could delete the previous post, thank you.  :)

This might help with the sound issues.  Create a system restore point before installing this driver.  URL:  http://technet.microsoft.com/en-us/library/bb490854.aspx

Quote
-ADI WDM Audio Driver for Windows XP/2000

Version:     5.12.01.3542
Size:    6,876,208 bytes
Posted:    06/03/03
Released Date:    05/05/03
Applicable Categories:    Driver, Sound
Operating System:    Windows XP, Windows 2000
Package:    WinZIP self-installing ZIP file. Can also be unZIPped using WinZip, PKUnZip or equivalent. Also supports silent installation. Click for silent/unattended installation instructions.
File:    sa10sndx.exe

Applicable Models:

Satellite A10-S127, A10-S128, A10-S167, A10-S177, A10-S178, A10-S129, A10-S169, A10-S1001, A10-S1291, A10-S1691, A10-S100, A15-S128, A15-S158, A15-S157, A15-S129, A15-S127, A15-S1292, A15-S1692, A15-S1291
Tecra A1

This is the closest that I can get you to the download.

URL:  http://www.csd.toshiba.com/cgi-bin/tais/support/jsp/askIris.jsp#

Type in "Satellite A10-S178, sound driver" (without the quotes) in the top right search iris box and search.
Microsoft Consumer Security MVP, July 2007-June 2010

"Fight your fights, find the grace in all the things that you can't change and help somebody, if you can." Van Zant

A Beacon of Light

Offline Mister2

  • Global Moderator
  • Gold Member
  • Posts: 2380
Re: Sound and speed problems. Please help.
« Reply #24 on: December 26, 2008, 04:50:52 am »
Previous post removed as requested. :)
Never stop learning - visit the SpywareHammer Knowledgebase

Offline drpapier

  • Bronze Member
  • Posts: 25
Re: Sound and speed problems. Please help.
« Reply #25 on: December 26, 2008, 09:31:43 pm »
my toshiba doesn't need the driver. it's my dad's built computer...

PCCHIPS
A13G
AMD Athlon(tm) 64 Processor


that need it. thank you though.

Offline faith_michele

  • Anti - Phishing Staff
  • Gold Member
  • Posts: 1947
    • A Beacon of Light
Microsoft Consumer Security MVP, July 2007-June 2010

"Fight your fights, find the grace in all the things that you can't change and help somebody, if you can." Van Zant

A Beacon of Light

Offline a_cup

  • Technical Staff
  • Bronze Member
  • Posts: 190
Re: Sound and speed problems. Please help.
« Reply #27 on: December 27, 2008, 02:39:47 pm »
Hi,

Hope you had a Merry Christmas...!

#5 on the link below...Users manual is #7

Downloads - Motherboard - A13G(V1.0)
Sound Driver - 
Downloads

If this still does not work...you will want to check and see if a soundcard is being used instead of an onboard....



Offline RoHe

  • Dell Support Group
  • Bronze Member
  • Posts: 85
Re: Sound and speed problems. Please help.
« Reply #28 on: December 28, 2008, 05:37:58 pm »
Yeah, it looks like this motherboard uses on-board RealTek audio.  If the link in a_cup's post doesn't work for you (I see a bunch of garbage at that link..??), there's a direct link to the RealTek audio driver here:

http://drivers.softpedia.com/get/SOUND-CARD/OTHER-SOUNDCARDS/Pcchips-A13G-V10-Realtek-High-Definition-Audio-Driver-192.shtml

Ron

Offline a_cup

  • Technical Staff
  • Bronze Member
  • Posts: 190
Re: Sound and speed problems. Please help.
« Reply #29 on: December 28, 2008, 11:48:59 pm »
Hi....

Manufacturer sites offering garbage...? Unheard of...!  ;D